miercuri, 16 ianuarie 2013

Greselile pe care le poti face intr-o relatie





Oricat de mare ar fi respectul de sine si mai ales increderea in fortele proprii, oricine are temeri mai mici sau mai mari legate de perioada de la inceputul unei relatii. Se intampla  pentru ca majoritatea dintre noi suntem predispusi greselilor si oricat de simple ar parea lucrurile, ele se pot complica peste masura la prima neatentie sau indiscretie. Care sunt cele mai mari greseli pe care le poti face la inceput de relatie cand viata de cuplu se rezuma inca la intalniri si mese in oras? Iata-le pe cele mai importante dintre ele:


1. Te implici prea mult, inainte de vreme

Probabil aceasta este si cea mai mare eroare pe care o fac cei mai multi dintre noi, cea de a presupune ca ajung sa cunoasca o persoana dupa doar cateva intalniri. Ajungi astfel sa te implici mult prea devreme intr-o relatie care nu stii daca are sanse de reusita sau nu, nestiind nici macar daca persoana cu care te intalnesti e cu adevarat pe aceeasi lungime de unda. Solutia? Nu iti ascunde sentimentele, nu incerca sa le suprimi dar in acelasi timp lasa-le sa evolueze normal, pas cu pas. Doar pentru ca partenerului ii place sa petreaca timp alaturi de tine nu inseamna ca are si sentimente puternice fata de tine sau ca aveti parte de o conexiune emotionala puternica. Intimitatea isi face loc mult mai tarziu.

2. Jocurile si minciunile

Experientele dezamagitoare din trecut te pot face sa te inchizi in tine fara sa iti dai seama de acest lucru. Te vei deschide mai greu, vei ascunde adevarata ta natura, vei incerca sa joci un rol in spatele unei masti sociale protective care sa te puna intr-o lumina mai buna decat iti inchipui ca ar face-o adevarul. Vestea proasta este insa faptul ca acest tip de joc nu face bine nimanui si ca nimic in lume nu il poate indeparta mai repede pe un partener decat minciuna.

3. Asteptarile nerealiste in ceea ce priveste viitorul relatiei

Sentimentele puternice de la inceput te pot pacali, creandu-ti falsa impresie ca relatia se indreapta catre un final de poveste. Psihologii ne avertizeaza insa ca acest miraj nu este decat oxitocina, hormon ce joaca un rol imporant la inceput de relatie, cand pasiunea si avantul emotional sunt mai puternice decat oricand. Prin urmare, in loc sa iti faci planuri mari de viitor, bucura-te de ceea ce ai si lasa lucrurile sa evolueze de la sine.

4. Ignori semnele evidente

Marea majoritate a celor care se straduie din rasputeri sa faca o relatie sa mearga au tendinta de a ignora semnele rele care prevestesc esecul relatiei. In eventualitatea in care partenerul uita sa te sune, nu da semne ca ar fi interesat de tine, iti interzice sa il cauti la lucru sau accepta sa iasa cu tine doar in anumite zile sau anumite locatii, fii foarte precauta inainte de a te implica cu adevarat in relatie cu el. Sunt sanse sa iti ascunda ceva.

5. Pretinzi ca totul e OK si atunci cand nu e

Daca esti intr-o relatie si te gandesti serios la un viitor alaturi de partener, trebuie sa fii constienta de propriile tale nevoi si sa fii dispusa sa le comunici. Fara indoiala, sunt unii care reusesc sa creeze legaturi emotionale cu un partener cu care nu au nimic in comun, cel putin pentru o perioada scurta de timp. Pe termen lung, o relatie serioasa presupune comunicare, un set de valori compatibil dar si multe compromisuri si intelegere de ambele parti. Sigur, la inceput de relatie, tentatia de a accepta si un partener incompatibil e mare. Important este sa evaluezi totul cu o minte limpede si sa nu renunti la visele si dorintele tale doar pentru a nu fi singura.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu