miercuri, 16 ianuarie 2013

Dragoste sau sex?


















Exista o perioada a vietii, si pentru barbati si pentru femei cand e interesant sa ai aventuri si exista o perioada cand vrei stabilitate si sa explorezi o relatie in profunzime.

Problema e ca daca toata viata ti-o petreci in aventuri, esti analfabet la relatii pe termen lung..Nu sti cum sa oferi acele emotii de stabilitate, devi plictisitor, intervine monotonia si relatia se strica.

70% din relatiile de casnicie din lume sfarsesc prin divort la ora actuala, pentru ca se bazeaza pe emotiile atractiei sexuale, care dispar in maxim 2 ani, conform specialistilor.

Emotiile tin de corp, si corpul fizic nu stie ce e iubirea. Corpul stie doar ce e sexul.Ca doar suntem mamifere, iar atractia sexuala si lupta pentru statut social este rezultatul pulsiunilor sexuale si de agresivitate pe care toti le avem, inclusiv animalele.

Atractia sexuala are rolul de a lua mintile si corpurile oamenilor si de a transmite genele, dar asta sti si tu.Si fiecare cand simte atractia crede ca nimeni nu poate intelege ce simte.

Asa ceva nu o sa mai traiasca niciodata si e iubire adevarata, cand defapt este prins sub vraja atractiei, care sunt chimicalele din creier la nivel ridicat si care provoaca simptome fizice:

-lipsa poftei de mancare
-stari dese de euforie
-dezvoltarea celor 5 simturi
-cresterea nivelului de serotonina ( substanta chimica responsabila de atractia sexuala)


Iubirea

Asa cum am spus, emotiile atractiei sexuale se duc in decursul catorva luni, sau 2 ani MAXIM , asa cum arata toate studiile de specialitate.


Sa iubesti , este o experienta pe care nu ai voie sa o ratezi.

Daca nu poti sa iti construiesi o viata ca lumea cand esti doar tu, esti o persoana condamnata sa fii prada si jucaria celor care au puterea.

O lectie de viata foarte utila e : Daca ai nevoie de cineva in viata doar ca sa fie prezent pentru tine, sa te faca sa te simti in siguranta, sa isi asume toate responsabilitatile pentru tine si sa incerce sa te faca o persoana fericita, ai nevoie de consiliere psihologica .

Multi oameni, si barbati, si femei, au aceasta convingere secreta: daca viata lor nu este implinita, in momentul in care isi vor gasi pe cineva, viata lor va fi mai buna.

GRESIT!

Daca ai probleme singur, cand vine cineva in viata ta, poti fi sigur ca vine cu partea lui de probleme, iar acum ai de 2 ori mai mult pe cap.

Deci, trebuie prima oara sa iti construiesti o viata libera si independeta, sa fii o persoana fericita singura.

Si apoi, gaseste pe cineva care e fericit singur si daca alegi sa fii cu acea persoana, o faci pentru ca ALEGI, nu o faci de NEVOIE.

Pentru multa vreme, femeile nu au avut oportunitati; insa azi, femeia poate fi independenta financiar, isi poate face o carierea si isi poate creste si educa foarte bine copiii si singura.

Asadar, prima oara trebuie sa fi alfa in societate si apoi alege cu cine vrei sa fii, nu pentru ca ai nevoie, ci pentru ca ALEGI .
Majoritatea oamenilor sunt nefericiti singuri, isi gasesc pe cineva de care sa se agate, sufoca celalata persoana, isi dau toata puterea in relatie, devin dependenti de alta persoana, distrug atractia sexuala in relatie, apoi sfarsesc batrani si nefericiti, isi distrug viata. In cel mai bun caz, isi revin dupa cativa ani de depresii si alte o mie de probleme psihice, care au efect devastator asupra tuturor aspectelor din viata lor.


Ceea ce face o persoana alfa este ca schimba modul acesta de gandire si isi construieste o viata foarte frumoasa, singur la inceput; isi da seama ca a fi singur inseamna sa fii liber si independent, sa te poti bucura de tot ceea ce viata are de oferit, sa poti sa evoluezi si sa experimentezi; APOI, alege sa fie intr-o relatie si ALEGE sa aiba o relatie pe termen lung sau o casnicie.


Viata ta trebuie sa fie plina de fantastic incat aproape sa nici nu ai timp de altcineva. APOI, dupa ce ai o viata pe care o iubesti si in care sa te iubesti pe tine (cum vrei sa te iubeasca si sa te placa altii, cand tu nu te placi pe tine si nu esti multumit de tine??) intri intr-o relatie ca sa imbunatatesti ceea ce deja ai in viata ta, nu transformi relatia in VIATA TA .

Daca esti intr-o relatie, iti construiesti o viata personala de care sa te poti bucura si singur, pentru  ca sa poti imparti tot ce e mai bun cu partenerul tau de viata.

Ceea ce ne duce la aspectul final, IUBIREA.

Care, asa cum poate ti-ai dat seama, desi este confundata la scara uriasa cu atractia sexuala, este altceva.

Parerea mea personala

Profesoara mea de engleza din scoala generala a dat cea mai frumoasa definitie iubirii.

Ea spunea ca iubirea este cel mai frumos lucru pe care il au oamenii si, in comparatie cu celalate lucruri ale oamenilor, e ca diamantul fata de pietre.

Iar diamantul are mai multe fete, la fel ca si iubirea.


Este iubirea de parinti.

Iubirea de prieteni.

Iubirea de tara.

Iubirea de sine.

Iubirea erotica.

Apoi, impins de curiozitate, am descoperit ca exista o ierarhie in care este impartita iubirea si care raspundea foarte bine cu experientei mele de viata:

1) Atractia sexuala

Aceasta este cea mai rudimentara forma de iubire. Este iubirea care tine de corpurile noastre fizice si raspunde anumitor nevoi de baza ale oamenilor, precum si ale animalelor. Asa cum am stabilit, acest tip de iubire este strans legat de eliberarea in organism a endorfinelor,de obtinerea placerii, a dorintei fizice, satisfacerea nevoilor personale.

In filozofia greaca, corespondentul este Eros , zeul iubirii.

Problema e ca Eros e legat la ochi cand isi trage sagetile iubirii si asa cum putem vedea, atractia sexuala are rolul primar de a transmite genele unei generatii viitoare, de a face specia umana sa isi continue existenta si sa evolueze. Acesta este si cazul mamiferelor de orice fel, nu doar al oamenilor.

Intre oameni, atractia nu este o alegere pe care o facem constient, ci este un raspuns automat atunci cand identificam o persoana de sex opus care este un partener potrivit.
Aceasta este cea mai trecatoare forma a iubirii: este simtita foarte intens la un moment dat, pret de o clipa , poate da peste cap intreaga viata a unui om, pentru ca in clipa urmatoare, daca descopera ca celalata persoana nu mai raspunde nevoilor si cerintelor personale, atractia dispare.


In cuvintele lui Arthur Schopenhauer, acesta este ”felul naturii de a ne lua corpurile si mintile pentru a da nastere unei fiinte noi, in vederea supravietuirii speciei”.

Indiferent de ce specie e vorba, as adauga eu.

In acest stadiu primar, avem si cele mai multe dintre problemele care hartuiesc specia umana.

Avand in vedere ca este o iubire personala, fizica, ce corespunde unor nevoi personale, acelea de supravietuire si inmultire (instincte de baza in orice fiinta, inclusiv umana) acest tip de iubire este si cel mai egoist.


Exista foarte multe defecte ale acestui tip de iubire, din cauza neintelegerii pe care oamenii o au vizavi de aceasta ierarhie a iubiriilor.

Marc Allian Deschamps pomeneste in lucrarile sale peste 10 tipuri de iubire imperfecta, printre care :

Iubirea-gelozie

Atractia sexuala puternica asociata cu gelozia, care este frica de a pierde in viitor ceva sau pe cineva, duce la iubirea-gelozie.

Gelozia este una dintre cele mai puternice emotii omenesti si poate face mult rau. Nu pot decat sa ma amuz cand aud afirmatii de genul:

“E gelos/geloasa, DECI ….ma iubeste !”

Nu cred ca exista forma mai egoista decat aceasta de a iubi pe cineva. Gelozia, ca forma a temerii de a pierde, e foarte strans legata de nesiguranta unei persoane de a pastra pe cineva.

Stii ca nu esti cel mai bun/buna si ti-e frica de altul mai bun, ca o sa iti ia obiectul/fiinta iubirii tale.

Poate ar fi mai bine sa devii tu mai bun, decat sa te chinuiesti sa tii ceva cu forta langa tine, pentru ca atunci cand asta se intampla, numai lucruri rele se petrec.

Iubirea-fuziune

Asemanatoare cu iubirea-gelozie, acest tip de iubire apare cand intr-o relatie unul dintre parteneri se agata cu disperare de celalalt, nu mai suporta sa vada ca partenerul/a are o viata proprie si vrea sa devina una cu celalalt (sa fuzioneze). Doar gandul ca fiinta iubita s-ar putea bucura de ceva singura inebuneste personele care sunt “victime” ale acestui tip de iubire.

Sa iubesti pe cineva atat de mult, incat sa vrei sa tii acea persoana intr-o cusca.

“Acesta este visul oricarei fiinte de pe pamant”, s-ar gandi cineva care iubeste in felul acesta.

Iubirea oedipiana

In mitologie, regale Laius si-a violat unul dintre elevi, Cryysippus. Zeii l-au pedepsit si i-au interzis sa faca vreodata copii. Daca ar fi nesocotit acest ordin, urma sa fie omorat de propriul sau fiu. Totusi, beat fiind, Laius s-a casatorit cu Jocasta, incalcand ordinele zeilor, iar aceasta l-a nascut pe Oedip.

In timp ce era insarcinata, Laius a consultat Oracolul din Delfi, care i-a prezis ca Oedip era destinat sa isi omoare tatal si sa o ia de sotie pe propria mama.

Laius o ordonat ca nou-nascutul sa fie lasat in padure sa moara. Insa a fost salvat de un pastor si crescut apoi de regele Polybus si de regina Merope, din Corint.

Plecand spre cetatea Teba, drumul tanarului Oedip se incruciseaza, intr-un loc prapastios si ingust, cu cel al unui calator intr-un car. Carul striveste piciorul lui Oedip. Furios, Oedip il ucide pe conducatorul carului, nestiind ca acela era chiar tatal sau.

Ajuns in cetate, dupa ce elibereaza Teba de teroarea Sfinxului, Oedip se casatoreste cu propria mama. Cand a desoperit lucrul acesta, Oedip si-a scos ochii, iar Jocasta s-a spanzurat.

In psihanaliza, Sigmund Freud a asociat “complexul lui Oedip” cu o perioada din viata oricarui copil, in jurul vastei de 3-5 ˝ ani, cand copilul dezvolta o afectiune puternica pentru parintele de sex opus, manifestand o anumita teama si gelozie fata de parintele de acelasi sex.

In mod normal, acest complex se rezolva de la sine si nu raman urmari.

Daca insa pe plan psihic acest complex nu este rezolvat, la varsta adulta, o persoana poate ajunge la aceasta forma de iubire, iubirea oedipiana, in care ori isi cauta pe cineva care sa semene cu prima iubire (parintele), ori isi va alege ca parteneri persoane cu o personalitate stearsa, care nu pot concura cu imaginea perfecat a parintelui.

Mai mult, nicio relatie nu va fi aprofundata, aceste persoane suferind de o incapacitate de a lega relatii profunde cu persoanele de acelasi sex.

Acum, stiind cate ceva despre atractia sexuala, putem vorbi despre urmatoarea mare forma de iubire:

2) Philia

Acesta forma cred ca este prima care poate purta numele de iubire, spre deosebire de atractia sexuala, care este confundata si azi la scara larga cu iubirea.

Asadar, Philia din Grecia antica se manifesta prin intelegere, empatie, apreciere, de obicei in relatiile cu parintii, prietenii, si alte persoane iubite.

Se manifesta in relatia de intelegere reciproca, si acceptare. Fata de atractia sexuala, aceasta este o forma foarte durabila de iubire, dar nu are nimic din emotiile puternice si pasiunile atractiei sexuale: desi emotiile se pot schimba – de la satisfactie si placere, in furie si disperare – in aceasta furtuna de emotii se poate pastra iubire puternica pentru o persoana.
Multi dintre noi pot avea acest tip de iubire pentru un numar foarte mic de oameni din jurul nostru, oameni in care avem incredere completa.


Totusi, daca persoana iubita ne tradeaza in vreun fel, ne putem inchide pentru a ne proteja.

Chiar si fara tradare, vietile oamenilor uneori au directii diferite, si aceasta iubire poate suferi schimbari in timp.

3) Iubirea transpersonala


Asa cum spune si numele, aceasta iubire este dincolo de persoana. Iubirea spirituala.

In mitologia Greaca , Agape.

Aceasta poate purta numele de iubire in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca are acel element care da sens oricarei iubiri:

Dezinteresul

Atunci cand nevoia intra pe usa , iubirea iese pe fereastra, si nu poti spune ca iubesti pe cineva atunci cand acel cineva este menit sa iti satisfaca vreo nevoie personala si egoista.

Asadar, cand iubesti cu adevarat, te sacrifici pentru ceea ce iubesti, aceasta este cea mai mare dovada de iubire.

“Sa darui totul, sa sacrifici totul fara speranta de rasplata, asta inseamna iubire” (Albert Camus)

Si acum, o mica tema de casa.

Pentru mine, misterul iubirii nu este chiar un mister, si acum sper ca nici pentru tine.

Vrei “iubire adevarata”?

Toate cele 3, in ordine, in acelasi timp, pe care le exeprimentezi cu aceeasi persoana.

Adica sex, prietenie si iubire dezinteresata.

E usor sau nu?

Poti vedea in fiecare zi asta in relatiile oamenilor din jur, si in relatiile tale cu cei din jur.

Iti doresc bafta.

Un fel de incheiere

Iubirea nu trebuie cautata. Exista iubire si e cea mai puternica forta din lume.

Iubirea e acolo unde nu o cauta nimeni.

Iubirea omului este acolo unde se afla si divinitatea omului si tot ce are nevoie pentru a fi o personalitate alfa si mai mult de atat.

O poveste foarte frumoasa spune asa ( Anca Munteanu, Introducere in creatologie ):

Se spune ca in timpuri imemorabile, orice om era inzestrat cu un har divin. De teama sa nu-i complexeze pe zei, Brahma, zeul suprem, s-a hotarat , intr-o zi, sa-i deposedeze pe oameni de acest dar.

Ca urmare, slujitorii lui Brahma au sugerat ca divinul din om sa fie ascuns in adincurile pamantului. Stapanul s-a opus, pentru ca stia ca oamenii, cu spiritual lor iscoditor, vor sfredeli maruntaiele pamantului, iar aceasta ascunzatoare nu era deloc sigura.

Atunci, slujitorii lui Brahma au propus ca aceasta comoara a oamenilor sa fie ascunsa in adancurile oceanelor. Stapanul a obiectat din nou, sugerand ca si acolo comoara este in pericol.

Printre stele atunci, au spus slujitorii, intr-o ultima incercare de a da o solutie.

Ii stiu pe oameni prea bine, curiozitatea ii va impinge sa exploreze intreg universul, nici acolo nu e sigur.

Si pentru ca toti slujitorii erau intr-o pana de inspiratie, Brahma insusi a dezlegat problema, propunand ca harul divin sa fie ascuns acolo unde acesta nu il va cauta niciodata, adica in profunzimile propriei sale fiinte.

Ei bine, continua legenda, din acele timpuri uitate, omul a cautat peste tot: in adancurile pamantului, a coborat in lumea de corali a marilor, a cercetat spatial in cautarea acelui lucru minunat, care exista in fiecare om, in regatul sau interior.

Nu stiu daca acel har minunat al omului este doar iubirea sau este mult mai mult de atat, dar ce stiu sigur e ca o parte din acel har e sigur iubirea.

Asadar, primul loc in care trebuie sa cauti iubirea, e in tine.

Daca tu nu ai suficienta iubire in tine, pentru tine in primul rand, apoi si mai multa ca sa o poti revarsa asupra celor din jur, ce te faci?

Ai sa te gandesti ca vrei sa te iubeasca cineva?

Cand iti doresti iubirea de la altii pentru ca tu nu ai in tine destula, se numeste cersit.

Si unui alfa nu ii sta bine cu mana intinsa.

Nevoile egoiste se cer satisfacute, si nu lasa loc de iubire.

Atunci cand esti alfa poti sa iubesti cel mai bine.

Pentru ca atunci cand vei avea toate nevoile satisfacute, vei putea iubi si vei gasi o persoana care e alfa ca si tine si care are toate nevoile satisfacute. Si nu vei intra in relatie in speranta ca celalalt iti va citi gandurile si iti va rezolva toate problemele.

Vei avea o viata singura frumoasa si vei ALEGE (pentru ca un alfa tot timpul alege) sa fii langa cineva pentru ca ii faci mai frumoasa o viata deja frumoasa.

Asta e iubire, din punctul meu de vedere. Dar nu exista iubire acolo unde exista nevoie.

Unde nevoia intra pe usa , iubirea iese pe geam.

Insasi viata este un obstacol in calea iubirii….

Iubirea nu pune conditii.

Nu poti sa mergi la o persoana si sa spui: “Te iubesc si de aia nu vreau sa te pierd”.

Iubirea nu lasa loc de gelozie, care este frica de pierdere. Te gandesti ca cineva mai bun vine si iti ia iubirea…

Asta e nesiguranta, frica etc…

Un alfa nu isi face griji. Un alfa gandeste asa: ”Daca stie sa aprecieze ce e bun pe lume, ramane langa mine si se bucura de toate frumusetile vietii. Daca nu isi da seama ca langa mine ii este cel mai bine, atunci nu cred ca vreau sa raman cu acea persoana.”

Cand esti alfa si esti tradat in vreun fel, atunci aceea e confirmarea ca acea persoana nu are ce cauta langa tine si e mai bine ca s-a intamplat acum decat sa mai pierzi timpul…

Asa ca, adio!

Alfa are de unde alege. Lumea e plina de oameni de calitate.Iubirea nu e ca si banii.Banii, daca ii dai, ramai cu mai putini.
Iubirea, cand o dai, AI MAI MULTA .


Oamenii care nu sunt multumiti de ei sunt saraci”spiritual”, spun cu foarte mult egoism: “De ce sa iubesc pe cineva daca celalalt nu ma iubeste la fel de mult sau mai mult?! Prima oara vreau sa simt si sa vad ca celalata persoana ma iubeste, sa imi dovedeasca, APOI poate o sa imi depasesc si eu frica si nesiguranta si o sa dau si eu ceva inapoi.

Acesti oameni sunt nesiguri, le e frica, si asteapta sa se intample minuni.

Cei care sunt multumiti de ei si de viata lor, isi dau seama ca au atata iubire si intelegere in suflet, incat e normal sa inceapa sa ii iubeasca si pe cei din jur, sa faca ceva pentru ei in mod dezinteresat, pentru ca au multa iubire in ei, CARE VINE DOAR DIN INTERIOR .

Cei care asteapta sa fie iubiti ei mai intai si dupa aia o sa dea si ei un semn sunt oameni care si-au luat bilet doar dus catre o batranete singura si nefericita.

Cei care iubesc prima oara pe cei din jur, sunt atenti cu cei din jur, se distreaza cu cei din jur si incearca sa umple atmosfera de buna dispozitie, fara sa se supere daca sunt intelesi gresit si fara sa astepte ceva in schimb, acei oameni vor avea SI MAI MULTA iubire, atentie, distractie.

Oamenii prietenosi din fire sunt cei care au cei mai multi prieteni, pentru ca ei ofera prietenie indiferent de reactia celor din jur, iar ceilalti simt asta, prind inceredere si le face placere fie in compania acelei persoane.

Oamenii cei mai iubitori sunt si cei mai iubiti.

Iubirea lor dezinteresata face ca oamenii sa ii iubeasca pana la urma, indiferent daca asta dureaza mai mult sau mai putin timp, astfel ca cei care ofera iubirea fara sa puna conditii sunt cei care la urma vor fi cei mai iubiti.

Concluzie:

Trebuie sa fi foarte bun la creat atractie sexuala, sa fi expert in arta sexului, sa fi foarte satisfcaut, pana cand esti o persoana plictisita de sex.


Citeste mai mult:Diferenta intre atractia sexuala si iubirea adevarata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu